Lowell Lo Design Inc. Architect

Fully Licensed Architectural Practice in Ontario
Uncategorized

FEATURE RESIDENTIAL ADDITIONS

ICF walls Double Bedroom Addition

This is a 2 storey rear addition with 2 identical bedrooms on top of one another using Insulated Concrete Form (ICF) construction from basement to the 2nd storey. The pure rectangular shape lends itself suitably to the ICF construction. ICF walls have thermal mass and more insulating than conventional wood stud construction. Annual heating and cooling costs will be lower as shown in tests done by Canada National Council. This rear addition to the existing bungalow allowed the owner’s multi-generational family to stay in the house during the entire construction of the addition. The house is also equipped with a Heat Recovery Ventilator (HRV). The total area of the new addition is about 70% increase to the existing house area while the total increase in heating and cooling cost is only a 15% increase after the addition.

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN IC:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

A-36 bellefontaine 3web

A-36 bellefontaine 5web A-36 bellefontaine 4web

 

 

 

 

A-36 bellefontaine 9webnew EIFS rigid insulation is added to the existing 2 wyths brick walls  A-36 bellefontaine 7web A-36 bellefontaine 6webA-36 bellefontaine 10web A-36 bellefontaine 11web A-36 bellefontaine 12web A-36 bellefontaine 13web A-36 bellefontaine 14web A-36 bellefontaine 15web A-36 bellefontaine 16web A-36 bellefontaine 17web A-36 bellefontaine 18web

 

 

Outboard EPS Wall Insulation and Outboard Poly-Iso Roof Insulation Addition

C:Users2nd OfficeDropbox#projectsLOWELL LO DESIGN INCProjeC:Users2nd OfficeDropbox#projectsLOWELL LO DESIGN INCProje

IMG_1351 (2)

image3

Rear Addition to Mix-use building on the Danforth

 

 

webA2.1

webA2.2

webA3.1

 

webA3.2

 

webA3.3

 

webDSC_0820

CONCEPT DESIGNS

Passive Solar Cabin in Minden Ontario

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN IC:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

 

Section-and-Plan-at-Stairs

 

DSC_0755web

 

 

House for 2 Architects, Richmond Hill

model1

webDSC_0834

webDSC_0835

webDSC_0836

 

 

Coach House in Riverdale and Design for 2 car carport and covered walkway

 

 1-1/2 Storey Rear Yard Coach House Proposal in Riverdale

perspective 04-17-17 (2)

 

 

2 Car Carport Design

Y:#projectsLOWELL LO DESIGN INCProjects 2013proposal8811 Mi

 

 

Covered Walkway from House to Carport

roof-plan-for-fb

elevation-3-d_5-lowell_2

elevation-3-d_5-lowell_3

Y:#projectsLOWELL LO DESIGN INCProjects 201313017 - 8811 Mis

Proposed Residential Additions

 

Ground Floor Bedroom Additionplan

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

 

Raised dormer Addition in East YorkY:#projectsLOWELL LO DESIGN INCProjects 201313015 - 256,258Y:#projectsLOWELL LO DESIGN INCProjects 201313015 - 256,258Y:#projectsLOWELL LO DESIGN INCProjects 201313015 - 256,258A5.3

2nd Storey Addition, East YorkDSC_0899

2nd Storey Addition in Ward21DSC_0904

2nd Storey Addition, East YorkDSC_0901

Duplex with legal basement apartment, East YorkDSC_0223

 

Underpinning Multi-Dwelling House and Legal Basement Apartments

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

DSC_0392

 

 

 

Legal Basement Apartment in North York

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

 

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

 

bangastudios-33bangastudios-32bangastudios-30

 

bangastudios-29bangastudios-28bangastudios-27

bangastudios-26

Custom House Additions

Front and Rear Additions to the Roofscape of the Existing House

combined 05-16-15 web

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

webDSC_0814

 

Semi-Detached Addition

Perspective 2 Y:#projectsLOWELL LO DESIGN INCProjects 201212017 - 12 Norma Back FINAL for flier

 

 

 

Third Floor Addition and Interior Alterations to all other floors

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

 

Community Edible Garden

 

Photo credit: Sarah Virag Photography

Day Spa Shop

Massage Clinic Reception

05-29-15 G

webDSC_0821 webDSC_0814 webDSC_0812 webDSC_0810 webDSC_0807

 

Day Spa Clinic

121129 Model Y:#projectsLOWELL LO DESIGN INCProjects 201313004 - Kitty Sp

Kiosks

 

DSC_0525

 

DSC_0527 DSC_0522 DSC_0521 DSC_0517 Modelv11 Modelv11B Working Drawing2-Model copy

Shadow Studies

Shadow Study of Play-structure Design for a Daycare

Image1 Image2

click for time lapse shadow Video

 

 

Shadow Study of a neighbouring Proposed House in Toronto

JUNE 21 2-18PM

Sept 21 5-18PM

 

C:Users2nd OfficeDropbox#projectsLOWELL LO DESIGN INCProje

 

 

 

 

Little Caesar Pizzaria

Lowell Lo Design Inc. Architect is the Architect of record for some of the Little Caesar Pizzaria stores in Ontario from 2010-2013. More than 15 stores have been approved by drawings done by LLDIA for Building Permit application of the stores in various municipalities.

Residential Alterations and Additions

Timothy Lofts, Newmarket

Timothy Lofts is an adaptive reuse project turning an 1900 century warehouse into modern condominium lofts in Newmarket, Ontario.Lowell was the Supervising Architect for Suriano Design Inc. responsible for producing all construction documents for the project. Lowell was responsible in designing all the exterior canopies for the project and resolved exiting problems for the main exit stair for the building. Lowell was also responsible for producing all floor plan marketing drawings for Sales use. The Architect of Record was Gerald P. Belanger Architect Inc. GPBA was responsible for the design of the unit layouts.

Square One Shopping Centre Addition

Square One Shopping Centre Addition, Mississauga:

During 2001, Lowell worked at Adamson Associates and was responsible for the production of working drawings for The Square One Shopping Centre Addition in Mississauga. During this time, he  produced various building sections and stairs sections; he also in charge of producing all construction document  relating to the main glass entry atrium.

The Design Architects for the project was MMC Architects.

Medium: AutoCad drawings

Furniture / Architect’s Office Fixtures / Concept Projects

Double Member Joinery Leg Bracing (using IKEA baby bed slats; legs and horizontal Frame are made from used single bed slats)

DSC_0391

DSC_0390

 

Chair using IKEA bed-slats

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

DSC_0360combined web

 

 

Double member joinery: only power tool required is an electric drill and no fancy IKEA hardware needed

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

DSC_0989web

DSC_0991web

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN IDSC_0461 web

 

 

Drawing Board Basket

20161020_144000 copyDSC_0096 copy

 

Double Table Top Desk for Sitting and Standing

axo-w-monitors-2-poster

 

Bent Laminated Plywood Chair

school work 1school work 2

 

Shelving Unit for Documents resting on window ledge and framed to adjacent bookshelves

DSC_0068web

 

Rolled Drawings Basket using 1 x 4″s & 1 x 1-1/2″‘s

DSC_0918web

DSC_1003 web

Laser cutout of a Phoenix on Plywood (done at Toronto Tool Library)

 

Concept Projects back in Academia:

school work 4

school work 5

school work 3

Interior Alterations

3 Storey / 3 Doctors / 4 Secretaries Reception Area Clinic Full-Gut Interior Alterations in Etobicoke

DSC_0442

DSC_01DSC_03 DSC_02
DSC_0421DSC_0462
DSC_0461   DSC_0460aDSC_0460

DSC_0465

DSC_0466DSC_0456    DSC_0455 DSC_0454DSC_0453 DSC_0452 DSC_0451

DSC_0450 DSC_0449

DSC_0448  DSC_0446

DSC_0447

DSC_0445DSC_0444 DSC_0443  DSC_0441 DSC_0440

DSC_0439

DSC_0438DSC_0436 DSC_0435 DSC_0434  DSC_0433DSC_0432DSC_0431 DSC_0430
DSC_0429
DSC_0426DSC_0428
DSC_0425 DSC_0424 DSC_0423DSC_0422 DSC_0421 DSC_0437DSC_0420

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Pirouette Royale Dance Studio, North York

DSC_0395

DSC_0387DSC_0389

DSC_0390

DSC_0391

DSC_0392

DSC_0397

 

DSC_0393

DSC_0394

DSC_0396

 

 

 

 

 

 

 

 

Pinot’s Palette Toronto

DSC_0019

DSC_0021 DSC_0023

DSC_0027

DSC_0034

 

Fire Reparation to Original Hotel Building in Unionville – Part 11 Extensive Renovation to fire affected areas and Basic Renovation to remainder of the building

DSC_1016

DSC_1001

Jewellery Store at Grade

DSC_1018

DSC_1002

 

 

 

 

 

 

 

DSC_1009

DSC_1011

Shared Offices on the 2nd and 3rd Floors

DSC_1005

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_1082

Doctor’s Office at Grade

DSC_1081

Pharmacy at Grade

 

 

 

 

 

 

 

DSC_1083

DSC_1084

 

Barbeque World Superstore in Kanata (Ottawa)

DSC_1226

DSC_1227

DSC_1233

DSC_1232

 

 

 

 

 

 

 

DSC_1239DSC_1234

DSC_1236

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kwan Dentail Office, North York

webDSC_0822


 webDSC_0835 webDSC_0833 webDSC_0831 webDSC_0829 webDSC_0828webDSC_0814

webDSC_0827 webDSC_0826 webDSC_0825

webDSC_0824 webDSC_0820 webDSC_0816

 

New interior decor for vegetarian restaurant in Scarborough

DSC_0367 combined web

 

Interior Alterations to Toronto Chinese Lutheran Church, Scarborough

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I

DSC_0565 webDSC_0566 webDSC_0567 web

 

Office Interior, Downtown Toronto

DSC_0310web

DSC_0315web

DSC_0313web

 

 

 

 

 

DSC_0308web

DSC_0312web

Indoor Playground, Brampton

DSC_0153

DSC_0154

 

 

 

Public Washroom Alterations, Central Neighbourhood House Community Centre Toronto

DSC_1870web

DSC_1866web  DSC_1877web

 

 

 

 

DSC_1874webDSC_1869web

 

Flash Bar, Toronto (Increase in Occupant Load Permit Application)

DSC_0729web

DSC_0731web

 

DSC_0728web

 

 

 

 

 

Mix-use Urban Fortress

Urban Ecovillage Concept

This large urban mix-use concept where the lower podium portion of the building occupies an entire cityblock.The podium portion of the building houses retail on the lower storeys and office on the upper, mostly geared for small offices and retail stores. The podium roof is a public square with edible green roofs and greenhouses. Raised parking deck is located in the inner space of the podium where it is shared amongst residential, retail and offices. Residential units are located above the podium roof. Common spaces for the residential units are located on the podium roof level.

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start blogging!

cantilever floor detail

C:UsersOwnerDocumentsMy Dropbox#projectsLOWELL LO DESIGN I